Η κατανόηση των μεσαιωνικών ελληνικών κοινωνιών υπό φραγκική και λατινική κυριαρχία βασίζεται σε γραπτές πηγές από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα- στην κατηγορία αυτή ανήκουν χρονικά και ιστορικές αφηγήσεις, διάφορες λογοτεχνικές παραγωγές, έγγραφα που προέρχονται από αρχεία ή συλλογές χειρογράφων που φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες.
Κάθε πηγή ταυτοποιείται με έναν τίτλο, δηλαδή με μια συνήθη ονομασία που έχει καθιερωθεί από την ιστοριογραφική παράδοση ή συνδέεται με τον τίτλο μιας έκδοσης, στην περίπτωση μιας πρόσφατης έκδοσης. Για κάθε τίτλο, εντοπίζονται η προέλευση του χειρογράφου, οι διαδοχικές εκδόσεις, οι μεταφράσεις, οι μεταγενέστερες μελέτες σχετικά με την πηγή ή τον συγγραφέα της. Παρέχεται πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους, όπου είναι διαθέσιμοι. Ο κατάλογος των τίτλων αναπτύσσεται παρακάτω.
Δεδομένης της ποικιλίας των πηγών και των τίτλων τους, η αναζήτηση διευκολύνεται με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κάθε πηγή συνδέεται με ένα ή περισσότερα τοπωνύμια, τα οποία είναι ονόματα περιοχών (Κυκλάδες, Μοριάς, Ιόνια νησιά κ.λπ.), πόλεων (Κάντια, Αμμόχωστος, Χίος κ.λπ.), πολιτικών οντοτήτων (Λατινική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης, Λατινική Ανατολή κ.λπ.).
- Collegio, Lett. segr. ; Lib. secr. ; Notat. ; Secr. ;…
Étienne de Lusignan, Les droicts, auctoritez et prerogatives que pretendent au Royaume de Hierusalem
contiennent les procès-verbaux des réunions, mentionnent le sujet de discussion, mais pas nécessairement les détails du débat ou les sommes d'…
239 chapitres qui présentent la conception du pouvoir royal et la matière féodale.
Péloponnèse (hors colonies vénitiennes), de 1356 à 1432.
dans la vie sociale de Candie.